top of page
Wit marmer
krekel gold_edited.png

Agenda

Beeldende kunst & Erfgoed

Expo van Kamargurka en Herr Seele brengt ode aan James Ensor.

Van 22 maart tot en met 22 september 2024

Villa Volta - Oostende

Ze  zijn al boezemvrienden sinds jaar en dag, en hebben beiden een passie  voor kunst, Herr Seele en Kamargurka brengen met hun expo “Vive la  sociale” een hommage aan James Ensor.

De  tentoonstelling Vive la sociale kan je gaan bekijken in Villa Volta, een  knappe Belle époque woning in de Euphrosina Beernaertstraat te  Oostende. Het gebouw is trouwens ook de plaats waar in 1989 ‘ Cowboy  Henk” werd geboren en waar Herr Seele zijn kinder- en tienerjaren  doorbracht. Ook voor Kamargurka is het gebouw een “ oude bekende”, hij  bracht er veel tijd door als jonge knaap.

Kunstzinnig en uniek, zo kan je deze expo omschrijven die een hommage brengt aan James Ensor.

De naam  van de tentoonstelling ‘Vive la sociale’ is niet zomaar uit de lucht  gegrepen. De titel verwijst naar de slogan op het spandoek in de  schilderij ‘Intrede van Christus te Brussel’ van James Ensor. In kader  van hun tentoonstelling maakte het duo zo'n dertig portretten van  Oostendenaren in een ensoriaanse setting.

Tijdens  deze expo maak je ook kennis met de enige bestaande foto van de moeder  van James Ensor, ze poseert daarbij ook het westerstaketsel nabij de  haven van Oostende. De foto is genomen in 1933, twee jaar voor ze  overleed.

Naast de  foto van Ensors moeder, kun je ook de authentieke blauwdruk van de  winkel van James Ensor in de Van Iseghemlaam ontdekken. Het plan voor de  verbouwing, net nadat hij verhuisde naar de Vlaanderenstraat.

Vive la  sociale loopt van 22 maart tot en met 22 september 2024, telkens van 10  tot 18 uur. Een toegangsticket kost 5 euro. In de aanwezige shop kun je  de catalogus kopen voor 22 euro.

   

Beeldende kunst & Erfgoed

Da Vinci
De kunstenaar, de ingenieur, de fijnproever

Tot 30 juni 2024

Luik – Guillemins Gare TGV

Bijna 15 jaar na de succesvolle tentoonstelling in Koekelberg opent Europa Expo een nieuwe tentoonstelling gewijd aan Leonardo Da Vinci in de museumruimte van het station Luik- Guillemins: Da Vinci – De kunstenaar, de ingenieur, de fijnproever. De tentoonstelling is meer dan 2000 m2 groot en laat zien waarom hij vandaag nog steeds beschouwd wordt als één van de grootste genieën uit de geschiedenis.

  

Beeldende kunst & Erfgoed

Folon, A journey in Brussels

Tot 29 September 2024

Brussel

Brussel eert de Belgische kunstenaar Jean- Michel Folon. Zijn negentigste geboortejaar wordt gevierd met diverse evenementen en tentoonstellingen, die het publiek al wandelend door de Belgische hoofdstad zal kunnen ontdekken. Tot september van dit jaar bieden 3 Brusselse musea en de Fondation Folon het publiek de kans om de vele facetten van de veelzijdige kunstenaar te herontdekken . Folon was een tekenaar, illustrator, schilder, dichter en beeldhouwer en doorbrak, tegen de dominante artistieke trends in, de grenzen tussen de verschillende genres

  

Beeldende kunst & Erfgoed

Dromen van kleur

Tot 6 oktober

Villa verbeelding, Hasselt

Hoe worden kinderen afgebeeld in boeken en illustraties? Kinderen zijn  een gedroomd onderwerp voor prentenboekenmakers. Ze worden op vele  manieren in beeld gebracht, ook in verschillende stijlen en met een  breed gamma aan technieken en materialen. De expo Dromen van kleur:  kinderen in illustratie, een divers beeld geeft je een impressie van hoe  illustratoren uit binnen- en buitenland met dit thema aan de slag gaan.

  


Mode & Design

Jules François Crahay. Terug in de schijnwerpers

Tot 10 november 2024

Mode en kant museum, Brussel

Na de tentoonstelling over superster Diane von Furstenberg richt het  Mode & kant Museum zijn aandacht op het ongelofelijke talent van  Jules François Crahay. De naam doet misschien geen belletje rinkelen, en  toch! Deze Belg is één van de laatste genieën van de couture. Een  uitstekende gelegenheid om deze onterecht vergeten couturier te  ontdekken of te herontdekken.

Op onze “prijzentafel” liggen 10 prachtige posters en 2 duo-tickets van deze tentoonstelling. Laat ons in een mail naar win@imagomagazine.be horen wat je keuze is, één van de posters of een duo-ticket en vermeld ook je naam, adres en telefoonnummer, of via ons wedstrijdformulier. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Alvast succes!

Sport

KDB Cup

1 en 2 juni

Voetbalterreinen KVE Drongen

KDB Cup is een internationaal jeugdtornooi U15, waar Kevin De Bruyne zijn naam aan verbindt. Het tornooi werd voor het eerst georganiseerd in 2016. Van in het begin werd een hoogstaand tornooi op poten gezet, waarbij men voetbaltalenten van de toekomst aan het werk kon zien. Veel van de jonge talenten groeien nadien door naar de A-kern van hun club of behoren tot de meest gegeerde jonge spelers in Europa zoals Umaro Embola van Benfica (in 2016 nog uitgeroepen tot beste speler op KDB Cup), Moriba Kourouma van FC Barcelona (beste speler 2017) en Jérémy Doku van RSC Anderlecht.


Op KDB Cup 2024 (1 & 2 juni) verwelkomen we heel wat oude bekenden terug op de velden van KVE Drongen. Vedette en all-time champion FC Barcelona is opnieuw van de partij. Na winst in 2022 én 2023 zullen ze niet alleen aanwezig zijn als titelverdediger, maar meteen ook om er een KDB Cup hattrick van te maken. Zeker eentje om in de gaten te houden. Geen PSG dit jaar, maar de Zuid-Amerikaanse debutant van afgelopen editie – die meteen ook het brons veroverde – zal er dit jaar wél opnieuw bij zijn. Welcome back, SE Palmeiras!


De Belgische grootmachten kunnen uiteraard niet ontbreken. Met RSC Anderlecht (winnaar 2018), Club Brugge KV (4e in 2023), KRC Genk (3e in 2022) & KAA Gent (5e in 2023) is ons land sterk vertegenwoordigd. Wordt dit het jaar dat Gent boven die top 5 klimt? En kan Anderlecht hun stunt uit 2018 nog eens overdoen en opnieuw meedingen voor het goud? Het wordt in elk geval opnieuw een editie vol ambities en verwachtingen!


A double threat vanuit Manchester dit jaar. Uiteraard is Manchester City FC er opnieuw bij. Vorig jaar verliep moeizaam en eindigde ze op de 11e plek, maar dit jaar staan ze vol energie klaar om te tonen wat ze kunnen. Rivalen Manchester United FC doen dit jaar voor het eerst een gooi naar de KDB Cup titel. Benieuwd hoe hun debuut zal uitdraaien! Also, Chelsea FC is back! Kunnen ze terug oppikken waar ze in 2019 eindigden? Toen wonnen ze overtuigend onze 4e editie!


Niet één maar twee first timers op de 7e editie van onze Cup. De Schotse Rangers FC, waar Phillippe Clement indrukwekkende resultaten boekt als coach van het eerste elftal, zakken met hun U15-kern af naar het Keiskantcomplex. Zijn de jongens klaar voor een krachtmeting met de gevestigde waarden?


Last, but definitely not least zijn PSV Eindhoven uit het noorden en RB Leipzig uit het oosten. Ze zijn beide toe aan hun tweede deelname (debuteerden respectievelijk in 2019 en 2023), maar speelden nog niet eerder tegen elkaar op deze Cup. Een interessante match-up als je het aan ons vraagt!


Deze 12 ploegen nemen het tegen elkaar op tijdens de 7e editie van onze jaarlijkse KDB Cup op de terreinen van KVE Drongen. Kom zeker langs op 1 en 2 juni om het talent van vandaag en de sterren van morgen aan het werk te zien.

Erbij zijn? Op onze redactie liggen GRATIS tickets voor zaterdag of zondag.

Deelnemen kan via  een mailtje naar win@imagomagazine.be met vermelding van je naam, adres, telefoonnummer of via ons wedstrijdformulier

De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Alvast succes!

Film & Podium

Ostend Beach

12, 13 en 14 juli 2024

Klein Strand Oostende

In  het kader van het vijftiende jubileumjaar kondigt Ostend Beach Festival  met trots een unieke culinaire samenwerking aan. STORM, bekend om zijn  gastronomische verfijning met het beste uit de Noordzee, zal het  exclusieve VIP restaurant uitbaten tijdens het festival. De chef laat  zich speciaal voor de gelegenheid inspireren door de muziek en de DJ’s  van het bekende festival.

Ostend  Beach Festival is het toonaangevend festival in de elektronische  muziekscene en viert zijn 15e verjaardag met een ongekend uitgebreide  line-up.  Van 12 tot en met 14 juli verwelkomt het strand van Oostende  meer dan 20.000 liefhebbers om samen 100 (inter)nationale artiesten over  vier podia te bewonderen.

​​

STORM  zal tijdens het festival exclusieve zitplaatsen bieden aan VIP-gasten,  waar ze kunnen genieten van een adembenemend uitzicht op het festival en  de Noordzee, terwijl ze worden getrakteerd op een gastronomisch  avontuur. Voor de editie van 2024 onthulde het bekende festival de meest  uitgebreide line-up tot nu toe!

Deze  speciale jubileumeditie eert de iconen van het genre en geeft daarnaast  ook alle kansen aan het jonge talent van de dancemuziek. Met onder  andere een unieke Daft Punk tribute show door ROBOT ROCK ALIVE, Armand  Van Helden, Amber Broos en vele anderen.

​​

Ostend Beach – Klein Strand Oostende

Vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024

Tickets & de volledige line-up vind je via www.ostendbeach.be

   

Film & Podium

Historalia brengt spektakelmusical Jeanne d'Arc naar Westerlo!

vanaf 15 augustus

Kasteel de Merode - Westerlo

Beleef de epische reis van Jeanne d’Arc in een nieuw, adembenemend musicalspektakel van Historalia. Laat je meeslepen door het verhaal van deze legendarische Franse heldin en ontdek de strijd, moed en opoffering die haar tot een icoon maakten. Met indrukwekkende decors en krachtige symfonische muziek, brengt Historalia Jeanne d’Arc tot leven zoals nooit tevoren. 


Jeanne d’Arc is een nationale heldin in Frankrijk, opgeklommen van boerenmeisje tot legeraanvoerder tijdens de Honderdjarige Oorlog. Op heel jonge leeftijd hoorde ze stemmen van drie heiligen die haar opdroegen om kroonprins Karel VII te helpen tegen de Engelsen. Op slechts zestienjarige leeftijd overtuigde ze een graaf van haar missie, kreeg ze een paard en soldaten en versloeg ze de Engelsen in Orléans. Haar overwinningen leidden de Fransen te geloven dat God haar zond voor hun succes. Helaas werd Jeanne later gevangengenomen door de Engelsen bij Parijs, onderging een oneerlijk proces en stierf op 19-jarige leeftijd op de brandstapel.


Lotte Stevens zal de iconische rol van Jeanne d’Arc vertolken in een opwindend nieuw musicalspektakel. Met haar indrukwekkende podiumervaring en veelzijdige talent belooft Stevens een onvergetelijke vertolking neer te zetten van de legendarische Franse heldin.

Bekend bij het grote publiek vanwege haar memorabele optredens in diverse musicals, heeft Lotte Stevens zich gevestigd als een van de meest veelzijdige en boeiende artiesten van haar generatie. Van haar meeslepende vertolkingen in “Evita” en “Rocky Horror Show” tot haar aangrijpende optredens in historische producties zoals “Rubens” en “Red Star Line“, heeft Stevens bewezen dat ze elke rol met overtuiging kan brengen. Sinds 2021 heeft ze ook de fakkel overgenomen van Free Souffriau als Mega Mindy, een naam die bij jong en oud een belletje doet rinkelen.


Naast Lotte zal ook Pieter Jan de Paepe schitteren als Jean de Metz. Pieter Jan is geen onbekende binnen Historalia; zijn indrukwekkende vertolking van Damiaan in de gelijknamige musical in Scherpenheuvel zal nog vers in het geheugen van velen liggen. Floris Devooght zal schitteren als Dauphin Karel VII. Zijn eerdere betrokkenheid bij Historalia, waaronder zijn deelname aan de eerste versie van Marie-Antoinette in 2014 en zijn rol als assistent-regisseur van de recente productie in Wijnendale, getuigt van zijn toewijding aan en ervaring in het theater. De Gentenaar Steven Colombeen zal de rol van aartsengel Michaël op zich nemen, terwijl de Antwerpse acteur Jos Dom een dubbele rol zal vervullen als vader van Jeanne d’Arc (Jacques) en Filips de Goede. De 23-jarige Neel Hannes uit Olen heeft de eer de rol van de biechtvader van Jeanne d’Arc op zich te nemen.


Voor meer informatie en tickets: https://www.historalia.be/jeanne-darc/

 

Beeldende kunst & Erfgoed

Kunstzomer Leiestreek 2024

31 augustus t.e.m. 29 september

Leiestreek

Kunstzomer Leiestreek zorgt ieder jaar voor een zomer vol kunst en inspiratie.

Kunstliefhebbers kunnen meer dan 40 hedendaagse kunstenaars en hun kunstwerken bezichtigen op unieke locaties in de Leiestreek.


Kunstzomer Leiestreek is dit jaar toe aan zijn 16de en laatste editie.

Kom van 31 augustus t.e.m. 29 september op zondagen gratis proeven van het werk van hedendaagse kunstenaars op  bijzondere locaties in 17 verschillende steden en gemeenten van de  Leiestreek.

Ook dit jaar is jouw magazine IMAGO trotse partner van dit event.

Voor meer info verwijzen we je graag naar ons magazine!

  


Film & Podium

VOS

5 december 2024

Lotto-Arena, Antwerpen

Sterren komen, sterren gaan, alleen Vos blijft bestaan


De Vlaamse muziekscene verloor eind november 2014 een Gents icoon. Muzikant, schrijver en zanger van Gorki from Belgium Luc De Vos overleed toen onverwacht. Op donderdag 5 december 2024 brengen een 20-tal artiesten en bands een eerbetoon aan hem in de Lotto Arena. Manager van het eerste uur Noelle Vanhelsuwé nodigde in overleg met nabestaanden en vrienden van Luc artiesten uit om na 10 jaar “een extra dimensie aan het Vossiaans universum” toe te voegen.


“Sterren komen sterren gaan, alleen Vos blijft bestaan” ?

“Wie verzint zoiets? Welke schrijver pent zoiets neer? Waar haalt ChatGPT dergelijke onzin vandaan?”, was het eerste dat door onze gedachten schoot. We hadden hier graag een boom willen opzetten met de meester zelve maar beseften onmiddellijk dat dit in wezen niet langer mogelijk is.


Dat overkwam ook de brave ambtenaar die met deze opdracht werd belast. Na tien jaar stilzwijgen verbrak hij de stilte en begon een lijst met namen te noteren. Deze bleek echter niet alfabetisch, maar per gender gerangschikt.


Het principe indachtig “ladies first” vroeg hij aan elke deerne van desbetreffende lijst of ze een nummer uit het oeuvre van Gorki/Gorky wilden bewerken en indien gewenst live vertolken. Tot zijn grote verbazing was het enthousiasme zo groot en nog voor hij aan de lijst met zangers toekwam had hij een avondvullend programma.


De muzikale gasten gingen aan de slag met de door hen gekozen nummers en leverden als sollicitatie voor de grote avond het nodige bewijs van hun kunnen. De opnames stroomden demo- gewijs binnen en langzaam maar zeker werd duidelijk hoe geniaal het allemaal wel niet klonk (Als daar maar geen album van komt dacht de brave man ). Alle vrouwen, -van juveniel artiest tot waar icoon-, voegden een extra dimensie toe aan het Vossiaans universum.

Helaas was er in de hele Gentse kanaalzone geen enkele zaal beschikbaar voor zo’n prestigieus project. Gelukkig bleek men – ere wie ere toekomt - in Antwerpen bereid om de Lotto Arena voor één avond ter beschikking te stellen. Een zaal waar Gorki/Gorky nooit optrad, maar waar Luc op 8 juni 2007 in elke vezel ontroerd werd door zijn muzikale held Roger Daltrey van The Who.

   

bottom of page