top of page

AGENDA

Hieronder vindt u een selectie van wat de komende maanden te bieden hebben. En dat is weer heel wat! Check vooraf voor alle zekerheid de precieze openingsuren en ook of u vooraf moet reserveren. En o ja, er zijn ook leuke dingen te winnen. Dank u, Imago Magazine!

krekel gold.png
Agenda Auto en transport

AUTO EN TRANSPORT

Afbeelding1.jpg

AUTO EN TRANSPORT

24H of Le Mans. 100 years of race historyAutoworld, Brussel, www.autoworld.be

1 april – 28 mei 2023

Le Mans is voor vele petrolheads het racecircuit bij uitstek. In Imago van december 2022 las u misschien het artikel over ons bezoek aan Le Mans en aan het Musée du Circuit! Autoworld brengt de sfeer en de grandeur van het legendarische circuit even naar Brussel.

foto: Le Mans  © Wim De Mont

Afbeelding2_edited.jpg

AUTO EN TRANSPORT

11e editie van Spa Classic

12 – 14 mei 2023

De Spa Classic is een evenement waar coureurs en publiek altijd reikhalzend naar uitkijken. Naast de klassieke startgrids van Peter Auto introduceert Spa Classic een mooie nieuwigheid: een F1-demonstratiegrid getiteld Formula Legends 3.5. Dit demonstratieplatform brengt F1-auto's uit de jaren 1987 tot 1994 samen, die van de Prost-Senna-Schumacher-generatie, aangedreven door prachtig klinkende atmosferische 3,5-liter motoren.

bond in motion.jpg

AUTO EN TRANSPORT

Tot 14 mei 2023

Bond in Motion Paleis 1, Brussels Expo, www.007brussels.com

Herbeleef de 007-films met de eerste officiële tentoonstelling in België met spectaculaire sets, rekwisieten en meer dan 45 originele voertuigen die werden gebruikt in James Bond-films, waaronder auto's, motoren, vliegtuigen, helikopters en meer.

Agenda Beeldende kunst en erfgoed

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Hor04-08-008.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Victor Horta versus art nouveau. Horta’s Vocabulary
Hortamuseum, Sint-Gillis-Brussel, www.hortamuseum.be

24 maart 2023 – 8 januari 2024

Laten we de stijlkwesties en stereotiepe beeldvorming over architect Victor Horta even vergeten. Laten we zelfs proberen afstand te nemen van de art nouveau, een zinvol maar soms beperkend label. Als we Horta nu eens zonder tunnelvisie bekijken en nagaan wat hij ons vertelt (en wat hij voor ons verbergt): de rol van zijn vrouw, Pauline Heyse en zijn leermeesters Balat en Viollet-le-Duc; zijn inspiratie die ook uitging naar Egypte, Griekenland en de 18de eeuw. Om nog maar te zwijgen van zijn bewondering voor de Opera Garnier en het Justitiepaleis van Brussel…

Afbeelding3_edited.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Solotentoonstelling Rabih Mroué: Images Mon Amour
Kunsthal Extra City, Antwerpen, www.extracitykunsthal.be

Tot 16 april 2023

De Libaneese multidisciplinaire kunstenaar Rabih Mroué stelt social media aan de kaak rond de hot topics van fake news en de kracht van beeld. Installaties bestaande uit Facebook- en YouTube-beelden dagen de kijker uit kritisch te kijken. Zo zijn beelden die een rol spelen in conflicten in het Midden-Oosten niet langer uitsluitend afkomstig van nieuwsmedia, maar zijn dit ook steeds vaker beelden van sociale media of burgerjournalisten. In zijn installatiekunst zet Mroué deze verschillende mediabronnen en -impact tegenover elkaar in een geëngageerde maar ook toegankelijke expo.

Afbeelding4.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Tot 23 april 2023

Theodoor Rombouts, virtuoos van het Vlaamse caravaggisme
MSK Gent, www.mskgent.be

MSK organiseert de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. Maar hoezeer zijn schilderkunst ook gewaardeerd werd tijdens zijn korte leven, na zijn dood werd zijn artistieke nalatenschap snel naar de vergetelheid verwezen. De tentoonstelling ontsluiert Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatst zijn werk in een nieuw perspectief.

foto: Theodoor Rombouts, ‘De luitspeler’, ca. 1625-30, The Philadelphia Museum of Art

Afbeelding5.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Swedish Ecstasy
Bozar, Brussel, www.bozar.be

Tot 21 mei 2023

Zweden kennen we vooral om zijn pragmatisme, prominente ingenieurs en ondernemers. Maar er is een belangrijk, minder bekend aspect van het geestesleven van het land dat tot uiting komt in kunst en literatuur. Daarom pakt Bozar uit met een tentoonstelling die een aantal boegbeelden van de Zweedse kunstscène samenbrengt, bij wie mystiek en esoterische speculatie als een rode draad door hun oeuvres lopen.

foto: Daniel Youssef, Neon writing ’Swedish Ecstasy’, 2022, neon and glass mounted on acrylic, electric cord with socket and transformer. Courtesy of the artist 

Afbeelding6.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Het Erf
MDD, Sint-Martens-Latem, www.museumdd.be

Tot 21 mei 2023

De tentoonstelling Het Erf verkent de collectie van Irma en Jules Dhondt-Dhaenens, waarvoor zij in 1967 het ‘Museum Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens’ lieten bouwen te Deurle. Nu, 56 jaar later, bestudeert Museum Dhondt-Dhaenens de oorsprong van zijn eigen bestaan aan de hand van een selectie historische kunstwerken en nooit eerder getoond archiefmateriaal. De tentoonstelling is het resultaat van een intensieve zoektocht naar de persoonlijke verhalen over de collectie en haar stichters.

foto: Irma en Jules poseren in Villa Zodenhof bij een sculptuur van Geo Verbanck en het werk Salon bij Georges Giroux van Rik Wouters. De foto werd genomen ter ere van hun 55 jaar huwelijk in 1968.

Afbeelding7.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Tot 21 mei 2023

Friends in a Field. Conversations with Raoul de Keyser Mu.ZEE, Oostende, www.muzee.be

In de loop van zijn bijna 50-jarige carrière creëerde Raoul De Keyser (1930-2012) een reeks kunstwerken die een brug leggen tussen de concrete mysteries van het alledaagse en de ongrijpbare wereld van het abstracte. Friends in a Field: Conversations with Raoul De Keyser neemt De Keysers radicale aanpak van abstracte schilderkunst als uitgangspunt voor een gesprek met een diverse groep levende en overleden kunstenaars. Deze tentoonstelling is georganiseerd door gastcuratoren Hanneke Skerath en Douglas Fogle (Los Angeles) in samenwerking met Mu.ZEE-curator Ilse Roosens.

Afbeelding 8.jpg

BEELDENDE KUNST EN ERFGOED

Verborgen Parels. Zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen
Museum Hof van Busleyden, Mechelen, www.hofvanbusleyden.be

Tot 25 juni 2023

Verborgen Parels toont je het allerbeste van wat Mechelen door de eeuwen heen heeft voortgebracht. Met topstukken van onder meer Rubens, Jordaens en Faydherbe. Veel van de verborgen parels komen uit museale, private en erfgoedcollecties en zijn voor het eerst te zien voor publiek. Een once in a lifetime kans om deze bijzondere stukken in het echt te bekijken. In Verborgen Parels bewonder je meer dan 100 kunstwerken uit verschillende tijdsperiodes en in diverse disciplines zoals schilderkunst, edelsmeedkunst, beeldhouwkunst en prentkunst. Je vindt er naast de erkende topstukken ook echte verborgen parels.

Agenda Strips, film & foto

STRIPS, FILM & FOTO

STRIPS, FILM & FOTO

Wolf! De wolf in illustratie
Hasselt, Villa Verbeelding, www.villaverbeelding.be

Tot 4 juni 2023

Beelden van gevierde illustratoren en aanstormend talent. In deze expo ontmoet de bezoeker de wolf in vele gedaantes: vriendelijk of wreed, als slachtoffer van de jager of zelf schietend op de jager. Wolfmensen, leeswolven, wolven op affiches of in sprookjesboeken, prentenboeken en graphic novels. Het is uniek om op één plek zoveel wolvenillustraties samen te zien: ze komen uit Parijs, Berlijn, Madrid en uit heel Nederland en Vlaanderen.

STRIPS, FILM & FOTO

Stéphan Gladieu. Corée du Nord
Musée de la Photographie, Charleroi, www.museephoto.be

Tot 21 mei 2023

Noord-Korea, al zestig jaar roept het vragen op en fascineert het ons. De schaarse beelden die ons bereiken zijn afkomstig van de overheid, zeldzame toeristen of buitenlandse journalisten. Het gaat dan om propagandabeelden, onvolledige en vaak tendentieuze getuigenissen die zich aan ons opdringen en die weinig informatie geven over het leven van de 26 miljoen mensen die het land bevolken. Stéphan Gladieu stelde zich tot taak die bevolking te benaderen.

STRIPS, FILM & FOTO

Tot 21 mei 2023

De Cinema
Antwerpen, www.decinema.be

De Cinema is het resultaat van het samengaan van Cinema Zuid, de filmwerking van het M HKA met een focus op de filmhistorische benadering van cinema, en de filmwerking van De Studio, een jong en dynamisch multidisciplinair cultuurhuis in het hart van de immer bruisende stad Antwerpen. Kom proeven van de filmgeschiedenis en -actualiteit. Hier is tijd en ruimte voor het zwaardere denkwerk én voor de popcultuur.

Agenda mode

MODE

MODE

Bags: Inside Out
Modemuseum Hasselt, www.modemuseumhasselt.be

Tot 14 mei 2023

Bijna 300 objecten illustreren de eeuwenoude en wereldwijde fascinatie voor de tas: van de iconische Brillant van Delvaux en de Kellybag van Hermès tot piepkleine vanity cases, militaire rugzakken en luxueuze reiskoffers. De tentoonstelling staat niet enkel stil bij het maakproces van de tas, maar ook bij de ingrediënten die haar succes bepalen. Een (hand)tas is immers niet alleen functioneel, maar is ook een uiting van identiteit en status. Wie ben je en wat wil je uitstralen?

MODE

Man Ray en mode
MoMu, Antwerpen, www.momu.be

22 april tot 13 augustus 2023

Deze tentoonstelling verenigt de iconische fotografie en kunstwerken van Man Ray met modesilhouetten uit het interbellum en het werk van hedendaagse modeontwerpers en -fotografen die geïnspireerd zijn door zijn werk. De expo toont creaties van onder andere Chanel, Maison Lanvin, Madeleine Vionnet, Norine, Yves Saint Laurent, Martin Margiela, Olivier Theyskens en Dries Van Noten.

IMAGO  • Lifestyle magazine 

bottom of page